28 ianuarie 2006

Presenting... oo.bur.SEK.shoo.ul

ubersexual (oo.bur.SEK.shoo.ul) n. A heterosexual man who is masculine, confident, compassionate, and stylish. —adj. —ubersexuality n.

Citate curente:
Fenomenul barbatului metroexual, cu un aspect ultraingrijit, asemeni lui David Beckham.
Acum barbatul trebuie sa fie ubersexual — mult mai masculin dar in deplin acord cu latura lui feminina, asemeni lui Jamie Oliver.

Ubersexual provine din germana, traducandu-se ca "deasupra", ceea ce combina atitudinea machista cu politetea, aspectul de "padurar" cu cel al gentleman-ului perfect, asa cum o precizeaza si Jon Lipsey in "Are you man enough?," Daily Star, Septemberie 15, 2005.
Barbatii au incercat sa fie metrosexuali, ubersexuali, retrosexuali, toate tendintele stergand granitele dintre ele, transformand adaptabilitatea intr-o lupta existentiala. In cadru oficial, barbatii imprumuta foarte mult din registrul feminin. In anii '70, doar femeile puteau vorbi despre copii, cumparaturi, iar astazi, barbatii vorbesc cu facilitate despre aceleasi lucruri. —Maureen Dowd, citata de Brooke Adams, "Whither the Y?," The Salt Lake Tribune, December 3, 2005.

Citate anterioare:
Noului barbat nu ii este teama de romantism, senzualitate, si poate vorbi despre vinuri alese, tricouri din mohair sau simple barfe. —Georgia Lee, "For today's mail, it's time for makeover," DNR, May 9, 2005.


Prima utilizare:
Descriptivul 'uber' a fost ales pentru ca indica "cel mai bun", "cel mai tare". Ubersexualii sunt cei mai atractivi (si nu numai fizic), cei mai dinamici si completi barbati ai generatiei lor. Ei sunt increzatori, masculini, plini de stil, si fideli unui stil de viata perfect in toate zonele de viata. —Marian Salzman, "The Future of Men," Palgrave Macmillan, September 16, 2005.
The American Dialect Society definea "metrosexual" ca fiind "cuvantul anului" in 2003, dupa ce Marian Salzman l-a popularizat in media internationala. Acum "ubersexualul" ii ia locul metrosexualului, prin The Future of Men, o carte pe care Salzman a scris-o in colaborare cu Ira Matathia si Ann O'Reilly.


Care este diferenta intre cele doua profiluri?
In studiul din 2003, cei trei scriau "Unul dintre semnele clare ale metrosexualitatii este placerea de sine, indiferent daca ea consta in achizitionarea unui costum Prada, sau in a sta doua ore intr-un spa pentru masaj si masti faciale".
In contrast, ei pretind ca ubersexualul este mai putin interesat de moda si inclina mai multa catre o dezvoltare a unui stil propriu. "Comparat cu metrosexualul, ubersexualul se gaseste intr-o relatie cu sine mult mai nuantata [...] El se imbraca mai mult pentru sine decat pentru ceilalti (alegand un consistent stil personal, peste tendintele de moment ale modei)."

18 ianuarie 2006

AUTUMN/WINTER 2006-7 MEN'S Milano

Saptamana aceasta la Milano se desfasoara Salonul de Moda Masculina Toamna/Iarna '06-'07. Saptamana Modei de la Milano ii ofera metrosexualului posibiltatea sa evalueze piata de desfacere diversa si complexa de moda, in cautarea itemilor vestimentari perfecti pentru o garderoba perfecta. Creatorii de moda s-au orientat catre varii imagini vestimentare, astfel incat sa poata acoperi intreaga plaja orara a activitatilor curente ale metrosexualului, oferindu-i posibiltatea sa se exprime cat mai exact prin vesminte.

Joi 19/01
Armani

Bottega Venetta

Etro

Miu Miu

Miercuri 18/01
Valentino

D&G

Calvin Klein

Marti 17/01
Alexandro dell'Aqua

Dsquared2

Emporio Armani

Gucci

Pringle of Scotland

Luni 16/01
Alexander McQueen

Cavalli

Neil Barrett

Prada

Duminica 15/01
Burberry Prorsum

Costume National

Dolce&Gabanna

Jil Sander

Missoni

Versace


Pentru imaginile din acest articol © 2006 The Associated Press & © 2006 Reuters & © 2006 Vogue