28 ianuarie 2006

Presenting... oo.bur.SEK.shoo.ul

ubersexual (oo.bur.SEK.shoo.ul) n. A heterosexual man who is masculine, confident, compassionate, and stylish. —adj. —ubersexuality n.

Citate curente:
Fenomenul barbatului metroexual, cu un aspect ultraingrijit, asemeni lui David Beckham.
Acum barbatul trebuie sa fie ubersexual — mult mai masculin dar in deplin acord cu latura lui feminina, asemeni lui Jamie Oliver.

Ubersexual provine din germana, traducandu-se ca "deasupra", ceea ce combina atitudinea machista cu politetea, aspectul de "padurar" cu cel al gentleman-ului perfect, asa cum o precizeaza si Jon Lipsey in "Are you man enough?," Daily Star, Septemberie 15, 2005.
Barbatii au incercat sa fie metrosexuali, ubersexuali, retrosexuali, toate tendintele stergand granitele dintre ele, transformand adaptabilitatea intr-o lupta existentiala. In cadru oficial, barbatii imprumuta foarte mult din registrul feminin. In anii '70, doar femeile puteau vorbi despre copii, cumparaturi, iar astazi, barbatii vorbesc cu facilitate despre aceleasi lucruri. —Maureen Dowd, citata de Brooke Adams, "Whither the Y?," The Salt Lake Tribune, December 3, 2005.

Citate anterioare:
Noului barbat nu ii este teama de romantism, senzualitate, si poate vorbi despre vinuri alese, tricouri din mohair sau simple barfe. —Georgia Lee, "For today's mail, it's time for makeover," DNR, May 9, 2005.


Prima utilizare:
Descriptivul 'uber' a fost ales pentru ca indica "cel mai bun", "cel mai tare". Ubersexualii sunt cei mai atractivi (si nu numai fizic), cei mai dinamici si completi barbati ai generatiei lor. Ei sunt increzatori, masculini, plini de stil, si fideli unui stil de viata perfect in toate zonele de viata. —Marian Salzman, "The Future of Men," Palgrave Macmillan, September 16, 2005.
The American Dialect Society definea "metrosexual" ca fiind "cuvantul anului" in 2003, dupa ce Marian Salzman l-a popularizat in media internationala. Acum "ubersexualul" ii ia locul metrosexualului, prin The Future of Men, o carte pe care Salzman a scris-o in colaborare cu Ira Matathia si Ann O'Reilly.


Care este diferenta intre cele doua profiluri?
In studiul din 2003, cei trei scriau "Unul dintre semnele clare ale metrosexualitatii este placerea de sine, indiferent daca ea consta in achizitionarea unui costum Prada, sau in a sta doua ore intr-un spa pentru masaj si masti faciale".
In contrast, ei pretind ca ubersexualul este mai putin interesat de moda si inclina mai multa catre o dezvoltare a unui stil propriu. "Comparat cu metrosexualul, ubersexualul se gaseste intr-o relatie cu sine mult mai nuantata [...] El se imbraca mai mult pentru sine decat pentru ceilalti (alegand un consistent stil personal, peste tendintele de moment ale modei)."

Niciun comentariu: