13 decembrie 2004

Consideratii pe aceeasi tema

Definitia data de Mark Simpson in articolul Meet the metrosexual din Salon.com:
"The typical metrosexual is a young man with money to spend, living in or within easy reach of a metropolis - because that's where all the best shops, clubs, gyms and hairdressers are. He might be officially gay, straight or bisexual, but this is utterly immaterial because he has clearly taken himself as his own love object and pleasure as his sexual preference".

De la aceasta simpla definitie care prefigura un nou statut al barbatului modern, s-a ajuns la obsesia agresiva a mass mediei in ceea ce priveste fenomenul in cauza. Din ce in ce mai mult, intilnim in reviste sau in cadrul programelor de televiziune, o noua prefiguratie a estetismului masculin. Avand ca simbol lacul de unghii roz purtat de David Beckam in timpul unui meci de fotbal din liga britanica, noul estetism vorbeste despre un individ de sex masculin complet dezinhibat fata de ceea ce pina mai ieri era interzis barbatilor. Campaniile publicitare ale marcilor de renume, incurajeaza uzanta discursului estetic feminin de catre individul urban.
Istoria estetismului masculin a mai cunoscut fenomene de acest gen. In Antichitate, cosmetica masculina s-a exprimat libera de orice inhibitie. Istoria a demonstrat ca orice perioada de restrictie estetica a fost urmata de una a libertinajului, in semnul absolvirii de restrictie.
Metrosexualul a abolit acest traseu, el urmand unui alt discurs estetic liberal, prefigurind un altul. Ceea ce il diferentiaza de celelalte fenomene estetice din istorie este evolutia a-normala precum si implicarea sa in mentalul social. In Antichitatea greaca, estetismul masculin era un fenomen normal si normat de catre societate, el fiind urmat de restrictiile Evului Mediu timpuriu care normau un estetism la limita elementarului prin care, spre exemplificare, un barbat era obligat sa poarte un vesmint pina la uzarea totala.
Metrosexualul rupe aceasta curba a valorilor, el urmand unei perioade de estetism obsesional corporal care s-a manifestat la finele anilor '90. Mentalul colectiv a adoptat aceasta obsesie, transformand-o in norma sociala verificata sistematic prin concursuri de frumusete. Anii '90 au oferit practic toate modelele de frumusete masculina plecand de la tiparul deja existent in Antichitate (modelul binar care opune apolinicul dionisiacului), mergand, se pare, mult mai departe prin acceptarea metrosexualului ca etapa normal urmatoare in evolutia masculinitatii. Cu atit mai mult cu cit incurajeaza acest fenomen propunandu-i noi valorizari estetice.
Societatea contemporana ofera o noua configuratie a valorilor comportametale. Poate tocmai de aceea metrosexualul atrage prin ambiguul sau. Fenomen adulat sau urat, el nu va inceta sa fascineze.

Niciun comentariu: