12 decembrie 2004

Definitie

Metrosexualul reprezinta unul dintre miturile urbane contemporane care a cunoscut cea mai spectaculoasa evolutie a ultimului deceniu. De la simpla reprezentare lingvistica data in 1994 de Mark Simpson in Salon.com pina la intrarea definitiva in mentalul colectiv din 2004, conceptul s-a autodefinit ca fiind etapa logic urmatoare in evolutia barbatului modern.


Avand predecesori pe masura (dandy-i, les beaux, etc.), metrosexualul cultiva o grija excesiva pentru propria persoana si o obsesie a calitatii pentru tot ce il inconjoara. Sexualitatea voit ambiguua amesteca expresia heterosexuala cu fenomenul ''the down low'', avind ca rezultat un narcisim indelung studiat, metrosexualul cautind in ceilalti oglinda propriei reflectari. Domenii profesionale specifice ca modeling, DJ, media, pop music si sport, il atrag pentru ca ii satisface apetitul pentru vanitate, oferindu-i o plaja de expunere maxima, el atragind atentia atit a femeilor cit si a barbatilor.
Conceptul vorbeste despre o intreaga realitate istorica de ultima ora. Poate ca niciodata un concept social - in afara celor de baza - nu a fost int-atit curtat de catre creatorii de obiecte. Media fiind practic obsedata de subiectul in cauza, se realizeaza emisiuni gen reality show, se scriu carti, se creeaza linii vestimentare si de cosmetica, arhitectii ii ofera un ambient specific.

S-a vorbit la inceput despre metrosexual ca fiind una din ''maniile'' modei, un alt mod de a exprima excentricitatea masculina. Ca mai apoi societatea sa adopte acest fenomen ca fiind o etapa normala in definirea masculinitatii contemporane. Specific marilor metropole, prin urmare societatilor puternic industrializate, acest fenomen isi face loc, incetul cu incetul, si in micile societati sau in culturile aflate in faza de elaborare si dezvoltare, ca fiind etapa logic urmatoare in definirea conceptelor noi ale masculinitatii. In spatiul romanesc, acest fenomen a intrat mai intai ca imitare a modelelor occidentale, ca mai apoi sa se auto-defineasca in limitele oferite de societatea contemporana. Racordarea la valorile europene se face pornind de la conceptele de baza, ca mai apoi sa se evaluze si noile concepte sociale. Ramine de vazut daca un metrosexual roman are aceleasi valori specifice asemeni metrosexualului european.

Niciun comentariu: