13 februarie 2005

Desemantizari, desacralizari, demitizari

Cand mi s-a cerut sa scriu acest articol, prima intrebare, fundamentala pentru intelegerea con-textului (conglomeratul informational continut de un text), s-a impus de la sine: ce legatura exista intre Superman, Covorul Rosu de la Hollywood, costumul ceremonial si garderoba metrosexuala? Aparent, ele se pot cumula luate cate doua, pe baze complet diferite in functie de sememii semiotici, dar nu au nici un element comun care sa le anime la acelasi nivel semantic.
Aparent. Pentru ca privind in profunzimea notionala, ceea ce le uneste este uzanta pana la de-semantizare a fiecarui concept luat separat. Societatea de consum contemporana, prin instrumetarul oferit de mass media si publicitate a dezbracat de functiile primare mai toate simbolurile si conceptele fundamentale. Asistam in ziua de astazi la un metisaj valoric, in care notiuni care la baza reprezentau o innobilare de sens a unui termen sunt folosite pentru a valoriza negativ acelasi termen. Astfel, Superman a fost demitizat prin folosirea in exces a personajului in cauza: de la eroul de banda desenata de la jumatatea secolului trecut, creat pentru a fascina copilaria americana dar si pentru a explica metaforic folosirea violentei conotata pozitiv, la tricourile D&G din cadrul salonului de Moda Masculina de la Milano din ianuarie 2005, Superman a fost folosit, refolosit, utilizat, reutilizat, re-reutilizat in cele mai diverse domenii: cinematografie, televiziune, pornografie grafica, grafica utilitara, publicitate. In cele din urma, Superman se regaseste dupa o jumatate de secol, obosit, demotivat, inutil. Marea lui victorie se pierde in timp, inlocuita fiind de aparenta fizica, industrializata de era clonarii pe orice produs consumabil.


Intre Superman si Covorul Rosu, sememul semiotic de legatura ar fi culoarea. Dar, asemeni eroului legendar, Covorul Rosu a fost demitizat de conotatia sa primara. La origine, Covorul Rosu marca in ceremonia clericala parcursul Mantuitorului catre Golgota. De aici a fost imprumutat si folosit in ceremonialul imperial. Prin propagare si imitare Covorul Rosu s-a generalizat, desemantizand conceptul. In ziua de azi, el nu mai are semnificatie divinatorie, pastrandu-si insa caracterul ceremonial. Si pentru a-l desemantiza si mai mult, cultura comunista a incercat sa il inlocuiasca cu Covorul Verde, culoarea rosie fiind pentru comunisti o culoare tabuu dar si imperialista.
Intre Covorul Rosu si Costumul Ceremonial, legatura semiotica se face prin marcare temporala. La ea se adauga sememul circumstantial, costumul ceremonial fiind folosit in evenimente care necesita prezenta Covorului Rosu. Astfel se explica utilizarea uniforma a costumului ceremonial in timpul decernarii premiului Oscar in care, invariabil, actorii sunt imbracati in smoking negru, singura culoare variabila marcandu-se prin folosirea lavalierei.
Nu mai ramane decat legatura dintre costumul ceremonial si garderoba metrosexuala, dar ea fiin atat de evidenta si curenta, ne vom pastra placerea de a nu comenta pe marginea acestui subiect.
Exista un semem care le leaga insa de primele doua: uzitarea excesiva. Costumul ceremonial a fost folosit de creatorii de moda care l-au disociat de conceptul original intr-un mod complet abuziv, prin experimentarea interactiunii dintre diferite segmente ale garderobei masculine. In acelasi timp, folosirea excesiva in publicitate a conceptului metrosexual a facut ca acesta sa traverseze o perioada destul de dificila de ironizare, in plin proces de consolidare a notionalului sociologic.
Concluzionand, remarcam faptul ca utilizarea excesiva din varii motive poate duce la de-mitizarea unor concepte aparent independente unele de altele. Acest lucru demonstreaza modelul de de-sacralizare pe care media contemporana l-a construit in promovarea produselor sale. Este explicabila astfel explozia de Mosi Craciun din perioada Sarbatorilor de Iarna, a inimioarelor kitch de Valentine's Day sau a Iepurasilor vorbitori din sezonul pascal. Daca se conoteaza pozitiv aceasta globalizare abuziva? Nu. Pentru ca de-mitizand, socialul nu face decat sa piarda din valoarea culturala originala. Cum se poate combate aceasta de-mitizare? Prin schimbarea intregului sistem mass media contemporan, ceea ce este, practic, imposibil. Nu ne ramane decat sa speram ca, prin utilizarea noilor simboluri si modele, create hibrid prin imitare, adevaratele concepte se vor re-mitiza, castigandu-si valoarea actualmente pierduta.

Superman a murit. Actorul care i-a dat viata pe marile ecrane s-a stins cu catva timp in urma, la capatul unei vieti traite exemplar. Umil omagiu celui care a stiut sa poarte, in aceeasi masura, pelerina de super-erou si haina de om obisnuit.

Niciun comentariu: